Skip to content

Nowoczesna architektura : Wieża Taichung / Nicolas Laisne Architecte

2 miesiące ago

411 words

Nicolas Laisne Architecte otrzymał wyróżnienie w międzynarodowym konkursie na projekt koncepcyjny Taiwan Tower Conceptual Design .
Propozycja zajmowała piąte miejsce spośród ponad czterystu pozycji.
Dodatkowe zdjęcia, film wideo i opis architekta po przerwie.
Taichung Proponowane międzynarodowe zawody w Taichung to nowoczesny budynek, produkujący energię, naturalnie chłodzony przez wiatry i oferujący zawieszone ogrody z globalnym widokiem na miasto.
Wieża składa się z trzech elementów: 1_Floor dla biur, muzeum, restauracji i obserwatorium.
2_ Pomieszane ogrody połączone z każdym programem oferującym robotnikom i turystom spore przestrzenie na zewnątrz 3_Panele Wieża to lekka metaliczna konstrukcja złożona z kombinacji paneli, które wspierają elektryczny Panele produkcyjne Znajduje się wzdłuż nowego parku starego lotniska w Taichung.
Forma wieży jest dostosowana do otoczenia.
Na parterze panele towarzyszą uliczce i są wykorzystywane jako ekran informacyjny na dużą skalę prezentujący wydarzenia w Wieży: zajęcia, wystawy ..
Dzięki uprzejmości Nicolas Laisne Architecte Na wyższych piętrach panele są tak zaprojektowane, aby zapewniały Tower wydajną naturalną wentylację z wykorzystaniem wiatrów pochodzących z północy.
Powierzchnie te są również pokryte panelami słonecznymi, a Wieża wytwarzałaby wystarczającą ilość energii elektrycznej, aby była samowystarczalna energetycznie.
Na parterze wieża jest otwarta po obu stronach.
Wydział Lobby dla urzędów ds.
Rozwoju obszarów miejskich znajduje się na Park Avenue 3.
Lobby do muzeum i obserwatorium jest otwarte w ogrodzie po wschodniej stronie budynku.
Każde lobby połączone jest z pionowym obiegiem złożonym z 3 wind i dwóch schodków nożycowych.
Jeden pionowy obieg daje dostęp do biur, drugi do Muzeum i obserwatorium.
Wnętrze wieży składa się z dużej różnorodności przestrzeni.
Te podłogi są różne i dostosowane do ich funkcji.
Biura znajdują się na niższych piętrach, które są większe i najszybciej dostępne dla pracowników, którzy przychodzą codziennie.
Muzeum znajduje się na środkowych piętrach z dużymi przestrzeniami z wysokimi sufitami i ciekawymi widokami na panoramę Taichung.
Dzięki uprzejmości Nicolas Laisne Architecte Obserwatoria znajdują się na wyższych piętrach z fantastycznymi widokami na miasto i powyżej góry Dadu.
Podwieszane ogrody są powiązane ze wszystkimi tymi programami i są chronione przed wiatrem za pomocą szklanych paneli.
W ogrodach znajduje się kilka restauracji Terrace, gdzie pracownicy i goście mogą docenić hartowane powietrze i widoki nieba.
Dzięki uprzejmości Nicolas Laisne Architecte
[więcej w: projekt domu ramzes, zapalenie sadzy w kominie, piece gazowe kondensacyjne ceny ]

Powiązane tematy z artykułem: piece gazowe kondensacyjne ceny projekt domu ramzes zapalenie sadzy w kominie