Skip to content

Magazyn architektoniczny : Dual Tower dla High-Tech and Research Campus Pierwsza wygrana propozycja / KSP Jürgen Engel Architekten

2 miesiące ago

791 words

Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten KSP Jürgen Engel Architekten otrzymał właśnie pierwszą nagrodę za projekt Dual Tower dla High-Tech and Research Campus w Foshan w Chinach.
170-metrowa podwójna wieża oznacza początek nowej dzielnicy biznesowej na południu miasta, miasta na poziomie prefektury w południowo chińskiej prowincji Guangdong.
Wyeksponowana lokalizacja, wysokość i funkcja w tkaninie miejskiej jako pierwszy budynek na chińsko-niemieckim High-Tech i Campusie badawczym oznacza, że podwójna wieża jest pomyślana jako punkt orientacyjny.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Zajmuje powierzchnię 170 000 m.
(GSA) biurowy wieżowiec ma miejsce dla łącznie 4850 stacji roboczych.
Wyjaśniając projekt, Johannes Reinsch, dyrektor zarządzający KSP Jürgen Engel Architekten International GmbH, mówi: budynek został zaprojektowany specjalnie z myślą o subtropikalnym klimacie lokalnym, z myślą o ograniczeniu zasobów i emisji zanieczyszczeń do minimum.
Zintegrowane podejście do projektowania jest odpowiedzią na szybki rozwój Chin w opartą na wiedzy i coraz bardziej zrównoważonej gospodarce, która generuje rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości powierzchnie biurowe.
Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten Jürgen Engel, właściciela KSP Jürgen Engel Architekten, opisuje transformację do zrównoważonych wieżowców w Chinach w następujący sposób: Jeśli chcą zapewnić szczęście swoim pracownikom i zmniejszyć koszty operacyjne swoich budynków , firmy muszą pójść w ich ślady.
Nadal trwa trend zrównoważonego wzrostu biurowców.
Nie tylko obecna konkurencja w Foshan, ale także nasz zwycięski konkurs na projekt chińskiego wieżowca Air China w Chengdu są tego dowodem: 180-metrowa wieża spełnia najwyższe standardy pod względem wydajności energetycznej i zrównoważonego rozwoju.
.
Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten Trzy aspekty dominują w konstrukcji podwójnej wieży w Foshan: Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten 1.
Widoczność: jej wymiary, funkcja i eksponowana lokalizacja sprawiają, że wieżowiec jest symbolem 2.
Elastyczność: nadająca się do przyszłość dzięki wysokiej elastyczności użytkowania i dostosowaniu do hybrydowej przestrzeni roboczej 3.
Zrównoważony rozwój: ulepszenia związane z energią budowanie osłony i kształtu Dwie wieże są połączone ze sobą tak wysoko, jak pierwsze trzy kondygnacje.
Te łączące poziomy tworzą uderzający kształt, który przypomina budynek bramowy i jako taki wyraźnie różni się od wszystkich innych wzniesień.
Również w Chinach transformacja w świecie pracy do gospodarki opartej na wiedzy w połączeniu z szybkim rozwojem w dziedzinie technologii komunikacyjnych prowadzi do rosnącego popytu na wysokiej jakości, elastyczną powierzchnię biurową.
Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten Z tego powodu projekt KSP Jürgen Engel Architekten oparty jest na tzw..
Hybrydowej przestrzeni roboczej.
Koncepcja, inaczej mówiąc, środowisko pracy, które umożliwia różne formy pracy, od domowego biura do klasycznego biura komórki.
Pracownicy mogą być nie tylko osiągnięci w miejscu pracy, ale także poza biurem.
Z tego powodu dzisiejsze środowisko pracy nie tylko musi zapewniać pracownikom biurowym elastyczne środowisko pracy z obszarami wspólnymi i miejscami odosobnienia; poza granicami kraju i strefami czasowymi, pracownicy zatrudnieni poza biurem angażują się w proces pracy, co wymaga odpowiednich pomieszczeń do wideokonferencji.
Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten Co więcej, każdy poziom biura można podzielić na cztery lub sześć jednostek wynajmu z bezpośrednim dostępem z holu windy.
W razie potrzeby kilka poziomów można połączyć za pomocą wewnętrznych klatek schodowych, dzięki czemu większe, ciągłe jednostki do wynajęcia są możliwe.
Niższe poziomy są otwarte dla publiczności i mają powierzchnię handlową i handlową.
Dzięki kSP Jürgen Engel Architekten Kształt podwójnej wieży i kierunek, w którym się ona znajduje, zmniejszają nagrzewanie przez bezpośrednie światło słoneczne za pomocą dwóch głównych elewacji skierowanych na północ i południe, a także wąskich boków na wschód i na zachód.
Skalowana szklana skóra pomaga zminimalizować niepożądane światło słoneczne ze wschodu i zachodu.
Promienie słońca uderzające w lekko zakrzywione fasady są osłonięte i odbijane przez zamknięte panele elewacyjne.
Dzięki uprzejmości KSP Jürgen Engel Architekten Termiczna aktywacja powietrza między bliźniaczymi wieżami jest specjalną cechą innowacyjnego, zrównoważonego projektu.
Lekko wygięte podłużne fasady prowadzą powietrze do przestrzeni między dwiema wieżami, zwiększając w ten sposób objętość powietrza, która przepływa obok sztucznie nawilżonych poziomych płetw.
Wystające ze szklanej powłoki podwójnej wieży przenoszą nadmiar ciepła na zewnątrz za pomocą chłodzenia.
Adiabatycznego ., lub chłodzenia kondensacyjnego, chłodząc w ten sposób budynek.
plan Szczególnie w regionie, który ma subtropikalny
[więcej w: bezpylowe montaż nawiewników okiennych parkietow, styropian współczynnik przewodzenia ciepła, montaż nawiewników okiennych ]

Powiązane tematy z artykułem: montaż nawiewników okiennych polimeryzacja chlorku winylu styropian współczynnik przewodzenia ciepła