Skip to content

Budownictwo i architektura : Zwycięzca Konkursu Wieży Tajwańskiej / DSBA, Mihai Carciun i upgrade.studio

2 miesiące ago

472 words

Dzięki uprzejmości DSBA i upgrade.studio DSBA, Mihai CARCIUN i upgrade.studio ogłoszono zwycięzców koncesji na projekt koncepcyjny Wieża z Tajwanu z propozycją projektu, która obejmuje symbolikę Taichung jako miasta.
Zespół zaprojektował strukturę dla Taichung, która aktywowałaby lokalną kulturę w projekcie, który również jest symbolem miasta i kampanią rzetelnego i odpowiedzialnego projektowania.
Więcej informacji i zdjęć po przerwie.
Wieża jest drzewem technologicznym.
którego pnia zawiera ścieżkę, na której znajduje się osiem.
przestrzennych liści.
ślizgaj się po bagażniku.
Osiem platform to platformy widokowe: windy podobne do zeppelinów, które mają po 50.
80 osób.
Według Dorina Stefana, szefa DSBA, pływające obserwatoria są samowystarczalne balonami z helem i są zbudowane z lekkich materiałów i pokryte membrą PTFE.
Są napędzane przez silną siłę elektromagnetyczną, która jest wbudowana w energię i ponownie wykorzystywana w budynku.
Dzięki uprzejmości DSBA i upgrade.studio Platformy dodają pionowy wymiar do programów kulturalnych i muzealnych.
Umożliwiają zwiedzającym obejrzenie miasta z wielu różnych punktów elewacji, a jednocześnie zapewniają widok na siedem innych ruchomych pokładów widokowych.
Dynamika przestrzeni jako części muzeum daje Taichung status dodatkowej wystawy dla zwiedzających, a także, pokazując technologiczne postępy wieży na wystawie dla obywateli na ziemi, według Bogdana Chipary z DSBA.
Dzięki ośmiu tarasom obserwacyjnym, które nieustannie zmieniają konstrukcję budynku, wieża posiada warstwy przestrzeni podziemnych i naziemnych, które przyczyniają się do kulturowego aspektu tej koncepcji.
Programy w tych przestrzeniach to centrum informacyjne, muzeum, biura i sale konferencyjne oraz restauracje.
Dzięki uprzejmości DSBA i upgrade.studio Wieża jest modelem dla zielonej architektury z wielu powodów.
wieża ma minimalny ślad na poziomie gruntu Dzięki uprzejmości DSBA i upgrade.studio architekci zapewnili maksymalną powierzchnię zieloną, cała cyrkulacja jest pionowo zintegrowana z kominem.
Efekt jest wykorzystywany do wentylacji naturalnej różnych obszarów funkcjonalnych, powierzchnie biurowe i usługowe w wieży mają orientację 360 °, co daje możliwość zminimalizowania efektu cieplarnianego poprzez zastosowanie wentylacji krzyżowej energia elektryczna wytwarzana jest przez układ turbin osiowych rozmieszczonych wzdłuż pionowego rdzenia centralnego i regulowanych paneli fotowoltaicznych na całej wysokości wieży oświetlenie obszarów piwnicznych i przestrzeni muzealnych pod płytą warstwową odbywa się za pomocą systemu kopuły światłowodowej ogrzewanie obserwatoriów pływających przez pole elektromagnetyczne wykorzystujące energię elektryczną wytworzoną przez membranę nowej generacji, która owija zbiorniki helu i przechwytuje przez transmisję fotowoltaiczną, woda deszczowa jest pobierana ze wszystkich platform do zbiornika znajdującego się w piwnicy, gdzie stacja oczyszczająca umożliwia ponowne wykorzystanie wody do mycia, nawadniania terenów zielonych i bieżącej wody do toalet jest geoterma l elektrownia w piwnicy do ogrzewania obszarów w zimnych porach roku i do ciepłej wody
[hasła pokrewne: piece gazowe kondensacyjne ceny, instalbud zabrze, styropian współczynnik przewodzenia ciepła ]

Powiązane tematy z artykułem: instalbud zabrze piece gazowe kondensacyjne ceny styropian współczynnik przewodzenia ciepła