Skip to content

Budownictwo i architektura : Sp R: Järva Cemetery Competition / Raphael França i Adrien Mondine

1 miesiąc ago

523 words

Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine Raphael França i Adrien Mondine zgłosili oni swój udział w konkursie na cmentarz wielokulturowy w Järva, Sztokholm, Szwecja.
Wyzwaniem i celem konkursu było stworzenie miejsca pamięci i refleksji dla wszystkich na stronie już zakorzenionej w wartościach społecznych.
Wybrana strona ma interesującą przeszłość: sztuczne wzgórze powstało w wyniku wyrzucania gruzu budowlanego z sąsiednich projektów mieszkaniowych w latach 70.
i 80., było wówczas zdominowane przez graczy frisbee jako jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc w Szwecji.
Więcej informacji o projekcie i zdjęciach po przerwie.
Celem Raphaela França i Adrien Mondine było stworzenie wielokulturowego cmentarza, który nie tylko wyróżniłby się poprzez obecność odrębnych wyznań w jednym miejscu pochówku, ale pozwolił na adaptacyjne wykorzystanie przez żałobników i odwiedzających, dzięki czemu naturalna rezerwa rozwijała się organicznie.
i ewoluować zgodnie z użytkownikami strony.
Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine Dodawanie i odejmowanie to proces, który nadaje cmentarzyskiemu potencjał wielokulturowy i mutacyjny.
Sp.
R, szwedzki dla odcisków, ma na celu umożliwienie progresywnego wzrostu obszaru poprzez dodanie roślinności i ustanowienie oczyszczonych przestrzeni, które umożliwiają rozwój ścieżek i fabuł dla tradycyjnych pochówków.
Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine Miejsca pochówku są tworzone przez topografię i roślinność obecną na stronie.
Witryna jest połączona z trzema orbitującymi ścieżkami wokół wzgórza, które spotykają się z istniejącymi ścieżkami na wielu poziomach wokół wzgórza.
Anonimowe przestrzenie są tworzone wzdłuż ścieżek, które mogą przemawiać między cichym odbiciem, żałobą lub rozpraszaniem popiołów.
pozwalając cmentarzowi należeć zarówno do żyjącego, jak i zmarłego.
Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine Ponds zapewnia się równowagę bagien w dolnych partiach rezerwatu.
Tumili są aranżowane w lesie jako archipelagi inspirowane historycznym grävfalt Gamla Uppsala i japońskim kofunem.
Rodzinne krypty można wyrzeźbić z północnej strony wzgórza, aby stworzyć bardziej prywatne miejsce pamięci.
Charakter strony uzupełnia wartość pamięci umieszczoną na niej przez żyjących na pamiątkę zmarłego i można ją przystosować do odzwierciedlenia odpowiedniego naczynia dla żałobników.
Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine Zachowanie oryginalnego charakteru strony było równie ważne dla architektów.
Spacje są rozmieszczone, aby gracze frisbee mogli nadal korzystać z witryny.
W naturalnym rezerwacie znajduje się kilka pawilonów, w których przechowywane są cyfrowe biblioteki zmarłych, miejsc dziedzictwa Wikingów i sal spotkań społecznościowych dla szerokiego grona użytkowników, od żałobników po odwiedzających.
Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine Architekci zdecydowali się na podzielenie tradycyjnych pojęć dotyczących oddzielenia życia od śmierci poprzez łączenie zastosowań żałoby po zmarłym i angażowanie się w codzienne czynności.
Koncepcje miejsca pochówku na pamiątkę i kontynuacji życia na tym samym miejscu wprowadzają pojęcie cmentarza w sferę użytkowania dla żywych.
Dzięki uprzejmości Raphaela França i Adrien Mondine
[przypisy: Kruszenie betonu, posadzki opole, cyklinowanie parkietow ]

Powiązane tematy z artykułem: ekrany bezszwowe Kruszenie betonu posadzki opole