Skip to content

Budownictwo i architektura : Parkowanie w Setif / Zinneke

2 miesiące ago

392 words

Dzięki uprzejmości Zinneke Koncentrując się na pomysłach i projektach, które na nowo definiują miasto, Zinneke Architekci podzielili się z nami swoim parkingiem w projekcie Setif, w którym dostosowują się do historycznego kontekstu otaczających budynków.
Dzięki możliwości pracy w dzień iw nocy, ten projekt jest propozycją, aby pomóc drugiemu co do wielkości w Algierii zwolnić ich zatory w ruchu spowodowane przez szybko rozwijającą się tkankę miejską.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
URBAN PODEJŚCIE Dzięki uprzejmości Zinneke Ta propozycja została zamówiona przez Miasto Setif w Algierii.
Setif jest drugim co do wielkości gospodarczym i demograficznym obszarem miejskim w Algierii.
Centrum miasta kształtuje duża dynamika miejska, co oznacza, że rosnąca mobilność mieszkańców powoduje trudności w ruchu i przesiedlenia.
Aby przeciwdziałać temu skutkowi, miasto tworzy różne struktury, takie jak nowe linie tramwajowe, nowa firma transportu miejskiego i systemy intermodalne ostrożnie rozmieszczone wokół granic miasta, aby umożliwić użytkownikom dróg zaparkowanie samochodów, a następnie korzystanie z transportu publicznego.
Dzięki uprzejmości Zinneke ARCHITEKTONICZNE PODEJŚCIE Dzięki uprzejmości Zinneke Propozycja miesza się w kontekście otaczających budynków poprzez swoje proporcje, wolumetrię i symbolikę.
Kontury budynku są adaptacyjne dzięki zastosowaniu prefabrykowanego betonu zbrojonego.
Tak więc, w zależności od potrzebnych miejsc parkingowych, objętość można łatwo przekształcić.
W całym historycznym centrum Setif proponuje się kilka miejsc parkingowych.
Parking jest zorganizowany na zasadzie półpiętrów.
Wejście i wyjście są umieszczone na dwóch końcach głównej fasady, aby oddzielić strumień wejścia / wyjścia.
Forma jodełkowa ułatwia manewrowanie i pozwala na zmniejszenie rozpiętości konstrukcyjnych.
Cztery wejścia dla pieszych znajdują się na czterech narożnikach budynku, z białymi stalowymi kolumnami i żelbetowymi schodami.
Dzięki uprzejmości Zinneke Pokryta perforowaną stalą nierdzewną, główna fasada nawiązuje do tradycyjnych arabskich mozaik, nie negując publicznej funkcji projektu.
Ponieważ projekt ma działać dzień i noc, szczególną uwagę zwrócono na badanie światła, z różnymi efektami LED.
Dzięki uprzejmości Zinneke Architects: Zinneke Architects, Bruksela Lokalizacja: Setif, Algieria Współpracownicy: Salih Topal, Emmanuel Quertinmont, Jean-Charles Puechblanc i Łukasz Sztukowski Klient: Djilali & Djabali Obszar projektu: 8100m.
Rok projektowy: 2010
[patrz też: bramy garażowe tarnów, jesienny pejzaż, polimeryzacja chlorku winylu ]

Powiązane tematy z artykułem: bramy garażowe tarnów jesienny pejzaż polimeryzacja chlorku winylu