Skip to content

Architektura i nowoczesne budownictwo – Dovecote Studio / Haworth Tompkins

2 miesiące ago

363 words

Philip Vile Sprawdź ten projekt przez londyńską firmę Haworth Tompkins.
Firma wyremontowała stary, zniszczony budynek położony w kampusie Dovecote Studio.
międzynarodowy renomowany kampus muzyczny w Snape Maltings, założony przez Benjamina Brittena, który obecnie przechodzi rozbudowę.
Osadzona w skorupie opuszczonego budynku, firma reagowała na istniejące warunki z odrobiną wrażliwości, łącząc starą strukturę z nową estetyką.
Więcej o projekcie, w tym więcej zdjęć po przerwie.
Dawne ruiny tworzyły dwukondygnacyjną gołębicę z cegły, i chociaż uległy rozkładowi, enigmatyczna jakość tej ruiny stała się dobrze znana publiczności koncertowej i odwiedzającym muzyków.
Jego rozpadający się mur i rdzewiejące kraty okienne ucieleśniały miejsce – sromanckie zaniedbanie i równowagę między niszczącymi budynkami i krajobrazem bagien, które po raz pierwszy zwróciły Benjamina Brittena do Snape a.
.
Philip Vile Nowe studio bazuje na oryginalnym industrialnym klimacie na kampusie i prawie wydaje się wdziękiem wyrastać ze starego.
Pokryta stalą wietrzną Corten, struktura jest rozumiana jako oddzielna konstrukcja, ale komplementuje istniejącą powłokę z rdzawoczerwonym odcieniem prawie pasującym do czerwonych cegieł.
.
Philip Vile.
Rezultatem jest budynek, który z daleka przywołuje ducha pierwotnej struktury, ale widziana z bliska ujawnia się jako zupełnie nowa.
.
Philip Vile Przed budową ruinę musiano ustabilizować przed włożeniem nowej konstrukcji.
Suffolk Welding stworzył stal w jedną szczelną formę.
Boki i płaszczyzny dachowe są wykonane z pełnowymiarowych arkuszy o wymiarach 1200 x 2400 mm ze zwykłymi schodkowymi połączeniami spawanymi, w które wycinano otwory drzwiowe i okienne w miejscach wyznaczonych przez układ wewnętrzny.
Każdy panel był prefabrykowany przez miejscowych hutników, a następnie dostarczany na miejsce montażu w kompleksie przy rurze z cegły.
.
Philip Vile Funkcjonujący jako studio sztuki, duże okno północne zapewnia doskonałe warunki oświetleniowe dla artystów.
Studio jest na tyle elastyczne, że może być używane przez artystów rezydujących w rezydencji, przez muzyków jako przestrzeń prób lub występów, a nawet do tymczasowej przestrzeni wystawienniczej.
.
Philip Vile Via Chanel Beta i Blog Bellostes
[podobne: piece gazowe kondensacyjne ceny, projekt domu ramzes, projekt instalacji elektrycznej ]

Powiązane tematy z artykułem: piece gazowe kondensacyjne ceny projekt domu ramzes projekt instalacji elektrycznej